top of page

De leerlingen van Tiébélé

Project Tiébélé startte met een toevallige ontmoeting tussen Pascal, een twaalfjarige jongen uit Tiébélé, een klein Kassenadorp in het zuiden van Burkina Faso, en de Nederlandse onderwijzeres Henny. In schooljaar 2023-2024 hopen we in totaal 18 kinderen in een armoede-situatie te sponsoren om hun schooldiploma te behalen!

HELP MEE!

BEKIJK HIER DE FILM OVER
DE LEERLINGEN VAN TIEBELE

De geschiedenis van het Project

 

Onderwijzeres Henny ging in 2010 mee met de eerste reis van ED LOOGE!. Ze raakte in Tiébélé - een klein Kassenadorp in het zuiden van Burkina Faso - in gesprek met Pascal, een jongen van toen een jaar of 12. Hij vertelde dat hij zo graag naar de middelbare school was gegaan, maar dat het zijn ouders aan geld ontbrak. De lagere school had hij net afgerond.

 

Henny vond het verschrikkelijk om te horen; ze had haar leven lang kinderen les gegeven en ze wilde Pascal ook de kans geven om een middelbare schoolopleiding af te maken. In overleg met Casimir Nassara, onze vaste gids in Tiébélé, bespraken we de mogelijkheden.

 

Casimir legde contact met de schoolleiding en informeerde ons over de kosten. Hij voegde er wel aan toe dat Pascal niet de enige was met een afgebroken opleiding… Zouden we niet nog een paar kinderen financieel onder onze hoede kunnen nemen?? En zo startte het project. 

Henny heeft uiteindelijk Pascals hele middelbare school gesponsord. Na het behalen van zijn diploma kwam Pascal me bedanken met twee levende kippen.. voor Henny. We hebben die avond een kippetje bij de maaltijd verorberd, kippen mee in het vliegtuig leek ons een minder haalbaar plan. Pascal heeft na zijn middelbare school een opleiding voor loodgieter gedaan. Zonder zijn diploma zou hij daarvoor nooit zijn toegelaten.

In de loop van ruim 10 jaar hebben verschillende reizigers bijna 20 kinderen gesponsord. Sommigen de gehele schoolperiode, anderen gedurende enkele jaren. Wat er aan geld tekortkwam, werd bijgepast door FasoFair.

 

Na enkel jaren is het project in overleg en samenwerking met Casimir verstevigd; leerlingen die gesponsord worden, leveren een tegenprestatie door jaarlijks mee te helpen om het Unesco-werelderfgoed, dat Tiébélé is, te onderhouden en te bewaren. Ook dragen de leerlingen bij aan het activiteiten om bomen te planten, erg belangrijk in een droog heet land als Burkina Faso.

Het project in Tiébélé nu (2023)

 

Met de oprichting van de Stichting FasoFair Friends (2022) krijgt het project leerlingen Tiébélé een vervolg. Kinderen in een armoedesituatie (door overlijden of werkeloosheid van de ouders) worden gesponsord om hun diploma basisschool en/of middelbare school) te behalen.

De kosten voor het schoolgeld in Tiébélé bedragen momenteel (2022-23): 

Basisschool: € 30,00.

Middelbareschool: € 105,00.

Mogelijk stijgen deze kosten voor schooljaar 2023-24 (zoals vele kosten voor levensonderhoud sterk stijgen de afgelopen jaren, hier in Nederland, én in Burkina Faso).

 

Naast het schoolgeld streven we naar het bekostigen van alles wat daarbij hoort (boeken, pennen, een tas en uniform, of het toelatingsexamen voor de universiteit).

In schooljaar 2023-2024 hopen we in totaal 18 kinderen te sponsoren: 4 kinderen in het basisonderwijs, 13 kinderen/jongeren in het middelbaar onderwijs en 1 jongere bij het doen van toelatingsexamen tot de universiteit. 

Uiteraard blijft het uitgangspunt van wederkerigheid daarbij belangrijk: de gesponsorde leerlingen leveren een bijdrage aan de culturele en ecologische ontwikkeling van de gemeenschap. Mogelijk komen daar in de toekomst andere activiteiten bij; dát is afhankelijk van vragen en ideeën van de bevolking van Tiébélé zelf.

 

Bent u geïnteresseerd in het project Leerlingen Tiëbélé? Lees HIER hoe u als sponsor een bijdrage kunt leveren.

Pascal en Julie bij het Unesco World Heritage Site Cour Royal de Tiébélé in Burkina Faso
T1.jpg


Het Cour Royal de Tiébélé, een Unesco World Heritage Site, bestaat uit prachtig beschilderde lemen huizen, die rond een binnenplaats zijn gemaakt. Jongens werken met de mannen mee om de huizen te (her)bouwen, meisjes leren van de vrouwen hoe ze de huizen moeten beschilderen.
 

Unesco World Heritage Site Cour Royal de Tiébélé in Burkina Faso
PHOTO-2023-04-03-18-29-10 2.jpg

Alexa Young, Product Manager

Unesco World Heritage Site Cour Royal de Tiébélé in Burkina Faso
bottom of page