top of page
Marianne met Mariam_edited.png
Marianne met Mariam_edited.png

Mariam Kaboré

Mariam is een actieve sociaal bewogen Burkinabé. Ze startte een voorschoolse opvang/school voor de allerarmsten in de illegale ‘non lotties’ (achterstandswijken) in Ouagadougou, en een schooltje met waterpomp in haar moederdorp.

Ze ondersteunde daar de vrouwen in hun activiteiten en - sinds de oorlogsdreiging in Burkina is toegenomen - ontfermt ze zich ook over vluchtelingen. 

Het verhaal van Mariam

Mariam is een actieve sociaal bewogen Burkinabé. Ze woont in Gonsin, een klein dorpje 20 kilometer van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Marianne - onze voorzitter - leerde haar kennen in 2009 toen ze de ‘bonne’ (kindermeisje) was van haar kleindochter.

Mariam heeft veel in haar mars. Na het vertrek van Marianne's dochter en kleindochter begon ze met een voorschoolse opvang/ schooltje in de ‘non lotties’ in Ouaga, waar ze toen woonde. In deze wijken worden illegaal onderkomens (hutten) gebouwd op overheidsgrond. Er zijn geen elektriciteit- of wateraansluitingen. Hier wonen de armsten van de armsten. Mariam hebben we toen geholpen o.a. met materialen.

Enkele jaren later is ze weer gaan wonen in het dorp waar haar moeder nog woonde. Van haar kreeg ze een stukje grond, waar ze met hulp van o.a. FasoFair een schooltje bouwde en een waterpomp liet slaan. De vrouwen uit het dorp konden zich verder bekwamen in het spinnen en weven en de aangelegde tuin bood eten.

Inmiddels zijn er door de ongewisse situatie met name in het noorden van het land vluchtelingen neergestreken in het dorp. Mariam zou hen graag ook mogelijkheden geven om zichzelf te ontplooien, maar daar heeft ze meer middelen voor nodig. Wij zouden haar graag verder helpen. Omdat Wilde Ganzen haar bij eerdere stappen ook heeft geholpen en Mariam een betrouwbare partner is gebleken, wil Wilde Ganzen nu ook helpen.

 

Wil jezelf ook een steentje bijdragen? Elke bijdrage is van harte welkom op onze rekening o.v.v. “ik steun Mariam”.

Een school in Burkina Faso
bottom of page